1ste Beker Etienne Brusselmans

1ste Beker Etienne Brusselmans

01.06. 2023 - 1ste Beker Etienne Brusselmans

NBS de beker, Oniemba keizer

U kan het afdoen als spielerei en op zich is het dat natuurlijk ook, maar dan wel een spel om het losse zand dat het nieuwelingentornooi al jaren is, iets meer samenhang te geven. Vandaar de Beker Brusselmans.

Brusselmans ter nagedachtenis aan onze alom geliefde maar helaas onlangs overleden algemeen secretaris Etienne. Het opzet is simpel. De Beker Brusselmans wordt toegekend aan de club, aangesloten bij de Vlaamse Boksliga, die in het Vlaamse en nationale nieuwelingentornooi het meeste punten verzameld heeft. Drie punten voor een overwinning, omdat winnen nu eenmaal belangrijk is, en toch nog één punt voor een nederlaag, omdat deelnemen niet onbelangrijk is en er vaak slechts een ragfijn lijntje loopt tussen winst en verlies. Leeftijd en geslacht doen er niet toe. Het stadium van de competitie waarin een kamp betwist wordt, is evenmin van belang. Er wordt immers bij de nieuwelingen begrijpelijkerwijs niet gewerkt met reekshoofden, dus valt niet uit te sluiten dat al in de eerste ronde van het tornooi de twee beste boksers tegen elkaar uitkomen. Hebben twee of meerdere clubs in de eindstand een gelijk aantal punten, dan wordt het voordeel gegeven aan de club die het minst boksers nodig had om aan die punten te komen. Kwaliteit dan boven kwantiteit.

Er kwam heel wat cijferwerk aan te pas, maar langzaam maar zeker tekende zich een klassement af. Dat de Brusselse clubs de Vlaamse nieuwelingenkampioenschappen domineerden, dat kon iedere volger ons wel op zicht vertellen. Maar welke van die Brusselse clubs was nu de beste? Welke Brusselse club ging met de allereerste Beker Brusselmans – hoe toepasselijk, die naam - aan de haal? Tromgeroffel, gevolgd door een korte stilte …Wel, het is NBS Boxing, de club van coach Naoufal Bensouda, geworden en dit na een millimeterspurt met die andere Brusselse centrumclub, Brussels BA. Brussels BA, de club met het meeste boksers in competitie: maar liefst vijftien. Tegenover die kwantiteit plaatste NBS bij de elite in het lichtmiddengewicht (-71kg) zijn intussen niet meer zo geheime wapen Jonathan Oniemba. Die maakte het verschil, maar hij niet alleen. Zie hier alle boksers die punten scoorden voor NBS:


NBS en BBA afgetekend aan de top, maar ook Vlaanderen zelf liet zich niet onbetuigd. Boxing Gym uit 2800 Mechelen met als speerpunt  Nadir Boulaiz (Youth -60) snoepte Team JAH de bronzen podiumplek af. En Team JAH bleef Team Houtland maar met één puntje voor. Houtland, dat inzette op de allerjongsten, de aspiranten en de schoolboys, en beschikte over de diensten van Sargis Poghosyan (Elite -71), werd beloond voor al zijn inspanningen met een knappe vijfde plaats en liet zo de Brusselse clubs Miranda BA en BC West achter zich.
Opmerkelijk ook is de achtste plaats van BIM Merksem. Met slechts twee boksers, Danylo Borysenko (Elite -71) en Andy Simba (Elite -80), totaliseerde BIM 16 punten. Evenveel als Boxing Company Genk, maar de club van Abdel Wahhabi bracht wel vijf boksers in het strijdperk. Genk bleef wel BG Hasselt voor, dat met 14 punten de top-tien vervolledigde.
Vermelden we nog voor de volledigheid dat Golden Gloves Gent, organisator van het Vlaamse Nieuwelingentornooi, samen met Shocs Boxing uit Molenbeek net buiten die top-tien op een verdienstelijke elfde plaats met een totaal van 12 punten.

Keizer

Boksen is en blijft natuurlijk in eerste instantie een individuele sport en het is dan ook niet meer dan logisch dat er eveneens een individuele prijs wordt uitgereikt aan de bokser, aangesloten bij de Vlaamse Boksliga, die over alle categorieën heen van aanvang van het Vlaamse Nieuwelingentornooi tot en met de finale van het Nationale Nieuwelingentornooi met het meeste punten achter zijn naam eindigt. Bijkomende voorwaarde: hij moet zich ook tot eindwinnaar in het Nationale Nieuwelingentornooi kronen. Een prijs die eigenlijk meer een titel is: Keizer der Nieuwelingen. Dit naar analogie met het wielrennen waar in het West-Vlaamse Tielt tot voor enkele jaren gestreden werd om een vereremerking met dezelfde naam.

Het leek wel het vierkeizersjaar uit de Romeinse geschiedenis, het jaar 69 van onze tijdrekening. Voor aanvang van het nationale finales waren er immers nog  vier kanshebbers: Jonathan Oniemba (Elite -71, NBS Boxing), Hamza Sriri (Elite -75, Miranda BA), Talat Selcuk (Elite -67, BG Hasselt) en Soulaiman Bouanan (Elite +92, BC West). Van die vier stonden Oniemba en Sriri er het beste voor, want zij hadden vier overwinningen geboekt om het Vlaams Nieuwelingentornooi te winnen. Selcuk en Bouanan kwamen door een forfait maar aan drie zeges.Meteen drama op de nationale finales, want Hamza Sriri maakte het gewicht niet. Het was ramadan en hij had voor zonsopgang nog gegeten. Blijkbaar teveel om het er tegen de middag weer af te krijgen. Weg titel, geen keizer.Talat Selcuk kon wel nog keizer worden, maar dan moest hij in zijn finale wel winnen van Luikenaar Anas Haloui (BC Cocktail). Dat leek hem te lukken op basis van een goede opener en een degelijk slot, maar de jury koos verrassend genoeg unaniem voor Haloui.Waarna het de beurt was aan Jonathan Oniemba. Winnen en de buit was binnen, goud en keizerskroon. Guillaume Le Forestier (Da Vinci Fighting) was moedig, maar geen partij voor de talentrijke bokser uit de club van Naoufal Bensouda.Dat Soulaiman Bouanan helemaal aan het einde van de middag in de allerlaatste kamp van de nieuwelingencompetitie al even makkelijk de maat nam van Francois Remy (Boxing Academy Z), veranderde niets meer aan de zaak. Jonathan Oniemba mocht met in totaal 15 punten als allereerste zijn naam in gouden letters op de keizerslijst der nieuwelingen schrijven.  

De Vlaamse Boksliga feliciteert de laureaten en zal hen ten gepaste tijde nog eens extra in de bloemetjes zetten.