Niet Jah, maar BBA

Niet Jah, maar BBA

02-03.03.2024 - 2de Beker Etienne Brusselmans – Slotweekend

Niet Jah, maar BBA

De finales van het Nationaal Tornooi voor Nieuwelingen vormden het slotakkoord van de tweede editie van de Beker Brusselmans. Het werd zoals voorspeld een spannende eindspurt tussen Brussels BA en Team Jah Academy.


Voor de start van het vierde en laatste weekend van de Beker telde Brussels BA zeven punten voorsprong op die andere grote Brusselse club, Team Jah Academy. Jah had uiteindelijk in vijf finales een vertegenwoordiger, BBA slechts in drie. Jah kon dus wel degelijk nog voor BBA eindigen, maar dan diende het minstens vier van zijn vijf wedstrijden te winnen en mocht BBA er geen twee winnen.

Zaterdag


Op de eerste dag van het slotweekend opende Team Jah de score met een overwinning van Juliette Merchie tegen Athena Ballou (LFB - Sder BC) bij de juniores dames tot 66kg. Een bikkelharde partij, waar eerst Merchie één keer en Ballou vervolgens twee keer staande geteld werd. Merchie hield aan de ontmoeting een serieuze bloedneus en drie punten voor haar club over.Brussel BA diende te wachten op de bantamfinale bij de juniores heren (-54kg) om iets aan de situatie te kunnen veranderen. De kamp tussen Ilias Jaguit en Matteo Infantino (LFB - BC Cocktail) verdiende absoluut geen schoonheidsprijs, maar Jaguit leek ons ronde na ronde toch de betere, handigere bokser van de twee. Dat vond ook jurylid Areski Mechtaoui (30-27), maar drie van zijn collega's deelden die mening niet en zagen Infantino als winnaar. Dus, slechts één punt voor BBA, dat Jah zag naderen tot op vijf punten.


Maar daarom niet getreurd, want vier partijen later nam Sam Radfar in de finale van de juniores heren in het middengewicht (-75kg) duidelijk de maat van Mher Arakelyan (LFB - BT Bellini). Scherp en afgelijnd in zijn stoot, die Radfar, unaniem puntenwinnaar, vier keer met 30-27 zelfs. Drie punten erbij voor BBA. Team Jah kon weer van vooraf aan aan de achtervolging beginnen.Dat deden ze ook bij de Youth heren, bij de boksers van 17 en 18 jaar oud. Pluimgewicht Hameza El Aidouni had gewoon te veel in huis voor Fares Ferhat (LFB – Cabanas Braine). Bliksemsnel en precies als een microchirurg, briljant in de verplaatsing, voor ons over alle categorieën heen de meest stijlrijke bokser van de hele competitie. Ferhat kon daar alleen zijn moed tegenover plaatsen en dat was ruimschoots onvoldoende bij de eindafrekening (30-26 en viermaal 30-27).Jah weer op vijf punten van BBA en dat konden er twee worden, als lichtwelter Mohamed Tlidi (-63,5kg) zijn finale tegen Riad Yaagoubi (LFB – BC Cocktail) won. Dat deed hij echter niet. Ondanks zijn verwoede aanvallen, drie ronden lang, verloor hij op punten bij vier van de vijf rechters. Yaagoubi had zich in ronde een en twee de betere getoond, op basis van een grotere precisie en ruimtelijk inzicht, zodat de storm van Tlidi in de slotronde te laat kwam om het tij alsnog te keren. Slechts één punt voor Jah, het verschil met BBA bedroeg na dag één van het slotweekend vier punten. Drie minder dan bij aanvang, maar toch nog altijd vier.Zondag

Het zou moeilijk worden, maar rekenkundig kon het op de allerlaatste dag van de competitie nog steeds voor Jah. Ze hadden immers nog twee boksers in de finale en BBA slechts één. Als BBA niet won en Jah won twee keer, dan eindigden ze gelijk en zou het voordeel naar Jah gaan, omdat zij nu eenmaal minder boksers in competitie hadden dan BBA en in totaal al zeker meer overwinningen hadden laten optekenen.

De Beker Brusselmans is nog te jong om al voor bijkomende druk te zorgen, maar als die er al zou geweest zijn, dan kwam hij in de lichtgewichtfinale bij de elite amateurs dames (-60kg) op de schouders van Anne-Celine Gautier te liggen. Zij moest zien te winnen van Charlotte Marie (LFB – Esquive Ixelles). Helaas, het zat er op geen enkel moment in en het kwam er ook niet uit. Gautier had al snel te weinig brandstof in de tank en werd in de derde ronde door scheidsrechter Hassan Naji in bescherming genomen.Het pleit was meteen beslecht, Team Jah kon BBA niet meer inhalen. Sylvia Sinanaj (BBA) hoefde zelfs niet eens de ring meer in voor de finale in het lichtmidden bij de elite dames (-70kg). Dat deed ze toch en ze leed een unanieme puntennederlaag tegen de sterke Ines Ben Said (LFB – EJ Boxing). Toch een puntje erbij voor BBA.


Later tijdens die lange boksmarathon stuurde Team Jah in de finale bij de elite heren in het halfzwaargewicht (-80kg) zijn laatste vertegenwoordiger de ring in. Voor de Beker maakte het niet meer uit, maar voor de persoonlijke eer en glorie des te meer. Ali Bary viel verbeten aan, zette drie ronden lang verschroeiende druk, maar het was uiteindelijk de beweeglijke Anas El Moussaoui (LFB – Cuban Boxing) die met prima counters, in en uit, het pleit in zijn voordeel beslechtte met drie stemmen tegen twee.En zo strandde Team Jah op vier punten van Brussels BA. Brussels BA, dat vorig jaar met een nog kleiner verschil de Beker Brusselmans aan NBS Boxing moest laten, maar dat nu de trofee in zijn kast krijgt.


Derde plaats

En dan was er nog de strijd om de derde plaats tussen BG Hasselt en BC Temse. Een ongelijke strijd, want Hasselt telde maar drie punten voorsprong op de Oost-Vlamingen en met maar één bokser in de finale tegenover vijf voor Temse hadden ze een sportief mirakel nodig om op de derde plaats stand te houden. Eén overwinning van Temse en het was game over voor Hasselt.

Lang hield Temse er de spanning niet in. Al op zaterdag kwam het in de finale van het lichtvlieggewicht (-48kg) bij de juniores mannen op gelijke hoogte te staan met Hasselt. Tedros Samson zorgde met een straat voorsprong voor de driepunter tegen Larbi Bouabdoly (LFB – Cuban Boxing). Bouabdoly was degelijk geschoold maar bleek niet opgewassen tegen het aanvalsgeweld van Tedros Samson. Driemaal staande geteld, al lang blij dat hij het einde haalde.


In het laatste gevecht van die zaterdag ging Temse Hasselt voorbij. Aan super-superzwaargewicht Suhejb Ibrahimi om de honneurs waar te nemen en met zijn volle gewicht en snelle armen Maoro Calut (LFB – BC Cabanas), die in totaal drie maal staande werd geteld, in de derde ronde tot opgave te dwingen. Zijn hoek gooide de handdoek. Dan pas hadden ze begrepen dat Ibrahimi too big and too strong was.


Op zondag liep Temse verder uit met overwinningen van schoolboy Houssain Ben Alita (-48kg) en elite bokser Mama Fousseni (-86kg). Ben Alita haalde het nipt maar verdiend op punten in een prestatiekamp tegen Renaud Nyssen (LFB – Hard Work BC). Fousseni had het niet onder de markt tegen de sterke Leandro Ciofalo (LFB – BC Cocktail). Ciofalo deed uiterlijk aan Ivan Drago uit Rocky IV denken en kwam qua kracht wel in de buurt. Niet te stoppen, maar dat hoefde ook niet. Het was wel een ronde zoeken voor de veel grotere Fousseni, maar vanaf ronde twee ontweek hij behendig en counterde scherp met zijn lange linkse. Dat alles leverde hem een unanieme puntenzege en de eindoverwinning op.


Dat had ook gekund voor middengewicht Gaetan Munto (elite mannen -75kg), ja, gemoeten zelfs. Munto oogde wel enigszins vermoeid, wat niet hoefde te verbazen, want hij was immers al aan zijn vijfde wedstrijd van het tornooi toe. Maar hij ging het best van start, eindigde het sterkst en was onderweg het meest doeltreffend. Toch gaven drie van de vijf juryleden het voordeel aan Anselme Kabala (LFB – BC Colak).BG Hasselt kon tegenover al die Temsese triomfen alleen de zege van Talat Selcuk in de welterfinale (-67kg) bij de elite mannen stellen. Geen makkelijke overwinning, daarvoor was de onverdroten aanvalsdrift van zijn tegenstander Izem Massinissa (LFB – Sder BC) veel te groot. Technisch kon hij niet tippen aan Selcuk, maar Massinissa had geen oor naar het woord van de meester. Hij bleef maar razen en zonder verpinken incasseren. In al zijn razernij liep hij echter in de derde ronde een snee boven het linkeroog op. Van de dokter mocht hij verder kampen, maar toen het bloed hem te veel het zicht beperkte, maakte scheidsrechter Hassan Naji een einde aan de kamp. Dit tot groot ongenoegen van vader Massinissa. De niet zo brave man diende door omstaanders in bedwang en tot bedaren gebracht te worden.


Voor de Beker Brusselmans maakte de overwinning van Talat Selcuk geen verschil: BG Hasselt eindigde achter Temse op de ondankbare vierde plaats. Maar met zijn zesde zege op rij zonder enige verliespartij kroonde de bokser van coach Murat Ipcioglu zich als enige dit seizoen tot Keizer der Nieuwelingen. Niemand deed beter of zelfs nog maar even goed.De Zes van TalakDe Keizer Incognito

"The one and only" Willy De Groof, voorzitter van de Vlaamse Liefhebbers Boksafdeling (VLBA) en secretaris van de Vlaamse Boksliga en Belgische boksbond, is gekend door iedereen in de Belgische bokssport en door velen daarbuiten. Undisputed heavyweight als vrijwilliger binnen de VBL en meerdere decennia lang verantwoordelijk voor een goede organisatie van de kampioenschappen. Onze grootste kampioen en Keizer Incognito! Mensen zoals Willy De Groof, die zich zo lang met hart en ziel voor de sport inzetten op vrijwillige basis, zijn zeldzaam. Daarom nog eens een eerbetoon aan Willy De Groof, die zich al van voor het ontstaan van de liga engageert voor de bokssport en jaar na jaar voor een goed verloop van de kampioenschappen zorgt. Om die reden kreeg hij tijdens de kampioenschappen nogmaals een huldiging. Hij doet dit uiteraard niet alleen, maar staat altijd klaar, samen met zijn medebestuurder André Snoeckx, een gekende waarde binnen de liga, En Ivo Cilurzo, het derde lid van de VLBA. De VLBA is verantwoordelijk voor de organisatie van de kampioenschappen en daarom betuigen wij hierbij nogmaals onze dank.