Na goud nu ook brons

Na goud nu ook brons

23.04-04.05.2023 – EK Youth

Na goud nu ook brons

Voor ons land in Yerevan, de Armeense hoofdstad, waar Vasile Usturoi vorig jaar Europees kampioen in het pluimgewicht werd. Uitgerekend daar zorgde vlieggewicht Rania Sabraoui voor een historische eerste medaille voor België op een EK Youth.

Ons land was in Yerevan vertegenwoordigd door een kleine maar fijne delegatie, drie boksers groot, onder leiding van coaches Raffaele Bergamasco (VBL) en Julio Garcia (LFB).

Rasul

Eerst aan de beurt was lichtgewicht Rasul Tisayev (-60kg) van Boxing Gym Hasselt. Hij diende het in de eerste ronde op te nemen tegen de Spaanse jongeling Daniel Rodriguez Galisteo. Groter, die Rodriguez, ook de bijbehorende langere reach en hij gebruikte dat gestaltevoordeel uitstekend. Dat laatste woord mag u zowel letterlijk als figuurlijk nemen, want Rodriguez schermde vaardig met die linkervoorhand van hem en voegde daar met de nodige precisie regelmatig zijn tweede hand aan toe. Tisayev probeerde wel met zijn rechterkattenpoot. Niet altijd geheel naar de smaak van de Armeense scheidsrechter Bagrat Avoyan, die Tisayev enkele malen vermaande voor slaan met de binnenkant van de hand. Rodriguez tikte ronde een en twee in zijn voordeel. Het slotoffensief van Tisayev in ronde drie leverde niet het verhoopte voortijdige resultaat op. Een unanieme zege voor Rodriguez (29-28, 29-28, 29-28, 30-27, 30-27). Tisayev verkocht bij het verlaten van de ring, ontgoocheld als hij was, de rode hoek een dreun.

Rania

Een man over boord, maar nog geen hele ploeg. De volgende opdracht oogde echter allesbehalve makkelijk: vlieggewicht Rania Sabraoui (-52kg), van Jab Boxing, tegen thuisbokster Lusya Avetisyan. De Armeense, opgejut door haar supporters, koos vol voor de aanval maar deed dat zonder al te veel overleg en variatie. Sabraoui had maar uit te steken en Avetisyan liep ertegen. Met veel ijver, het dient gezegd. Bovendien ging Sabraoui op het gepaste moment uit lijn, zodat alle aanvalsdrift van Avetisyan in het ijle belandde.

In ronde twee probeerde Avetisyan te forceren, maar het bekwam haar slecht. Ze liep tegen nog meer counters aan en werd met nog een halve minuut te gaan staande geteld.

Bij het ingaan van de laatste ronde stond Sabraoui bij alle rechters twee punten voor, zodat ze "rustig" kon uitboksen. Met welgemikte jabs en oordeelkundige verplaatsingen neutraliseerde ze al het gevaar, voor zover dat nog uitging van Avetisyan. Alleen het Roemeense jurylid had nog voldoende gevaar gezien om de slotronde aan Avetisyan toe te kennen. Zijn vier collega's gaven ze, net als de vorige ronden, aan Sabraoui (30-27, 30-27, 30-27, 30-27, 29-28).

Mooie overwinning voor de leerling van Damien Szybko en meteen de eer van de Belgische ploeg gered.

Vasken

Een dag later kwam onze derde vertegenwoordiger, lichtwelter Vasken Ghayenian (-63,5kg), in de ring, tegen de Rus Danil Belevetin. De start was gelijkopgaand. Belevetin, klassiek geschoold, voerde de aanval. Ghayenian loerde op de tegenstoot, vooral dan met rechts. In de laatste minuut verhoogde Belevetin het slagritme en nam afstand, voldoende om alle rechters te overtuigen van zijn gelijk. Wat Belevetin in de tweede ronde liet zien, was echter van een totaal ander niveau. Een stotenstorm, drie minuten lang, zonder de regels van de kunst te verwaarlozen. Ghayenian kon niet meer dan proberen om de schade te beperken en slaagde daar maar half in. Acht tellen rust waren welkom geweest, maar scheidsrechter Avoyan was er een van de oude stempel en keek niet op een stootje meer of min. Belevetin ging door tot op de bel, genoeg om nog voor hij op zijn stoeltje zat een 10-8 van alle puntenrechters te krijgen.

Met drie punten voor kon de Rus rustig uitboksen, maar dat bood Ghayenian de gelegenheid om hem regelmatig van antwoord te dienen. Dus verhoogde Belevetin opnieuw zijn slagritme. Niet zo hoog als in de tweede ronde, maar hoog genoeg om Ghayenian onder de knoet te houden en ook deze slotronde bij alle juryleden te winnen. Belevetin niet alleen door naar de volgende ronde, maar een week later ook Europees kampioen bij de U19.

Brons

Bleef over: vlieggewicht Rania Sabraoui. Voor een wedstrijd van belang, want al om minstens brons, tegen de Hongaarse Adrienn Drobilits. Fris als een hoentje, want zowel in de tweede als eerste ronde vrijgeloot. Al die opgestapelde energie moest er meteen uit en Drobilits ging dan ook van bij de start in het offensief. Slechts heel even kon ze Sabraoui wegdrukken. Daarna kreeg ze boksles. Sabraoui, een stuk groter dan haar tegenstander, maakte uitstekend gebruik van haar langere reach en ving Drobilits op met rake directs, om vervolgens oordeelkundig uit de aanvalslijn te gaan en te counteren met uppercuts en hoeken. Drie ronden lang duurde het onderricht. De moed zonk Drobilits niet in, maar door de rode boksschoenen. Sabraoui overklaste haar volledig en scoorde, wanneer ze daar zin in had. Drobilits kreeg op het eind dan ook een gepeperde rekening gepresenteerd. Een afgetekende unanieme zege voor Sabraoui (30-26, 30-26, 29-27, 30-26, 30-26).

 

België dankzij Rania Sabraoui al zeker van een historische eerste medaille op een EK Youth. Maar zat er nog meer in? Om te kunnen strijden voor zilver of goud diende Sabraoui voorbij de Spaanse Noelia Gutierrez Salmeron te geraken. Die had het in haar eerste kamp unaniem met twee ronden tegen een gehaald van de Wit-Russische Yeseniya Bankevich en had zich daarna op het nippertje voorbij de Française Maireen Clodomir Desruisseaux gewurmd. Eerst verloren met drie stemmen tegen twee, maar bij de bout review met vier tegen drie rechters alsnog aan de nederlaag ontsnapt.

Gutierrez was klein, maar bijzonder vinnig. Snel, sneller dan Sabraoui. Aanvalslust ten over. Sabraoui was technisch wel beter maar had de kracht niet om Gutierrez van zich af te houden, zo hevig ging de Spaanse furie tekeer. Ze liep door alles heen en was zelf beter bij slag. Zoveel beter, dat na twee ronden de buit al binnen was. Twee punten voor op alle papiertjes. Gutierrez kon uitboksen in de derde ronde en liet het offensief over aan Sabraoui. De Brusselse deed dat naar behoren, kwam zelfs in aanmerking voor rondewinst, maar zover wilde geen van de puntenrechters meegaan in het verhaal. Gutierrez won alle ronden bij alle rechters en had haar ticket voor de finale beet. Voor Sabraoui bleef het bij brons. Wel met een gouden randje, omdat het toch om de allereerste medaille op een EK Youth voor ons land ging.

Voor Gutierrez werd het uiteindelijk zilver. Het goud was voor de dansende en pokende Russin met de wel heel Vlaams klinkende familienaam Anastasia Kool.

Tekst: Alain Van Driessche
Foto's:  ©EK Youth Yerevan 2023

Eindredactie: Christophe Neyts
Coördinatie: Ibrahim Emsallak