Finales Nationaal Nieuwelingentornooi 2023 in Elsene

Finales Nationaal Nieuwelingentornooi 2023 in Elsene

25-26.03.2023 – Finales Nationaal Nieuwelingentornooi 2023 in Elsene
Opstoten in IXL
Denk niet aan uppercuts, maar aan rellen waarin zelfs de politie met man en macht tussenbeide diende te komen en dat zowel op de eerste als tweede dag van de finales van het Nationaal Nieuwelingentornooi in Elsene. Een verslag van een weekend plutôt agité. 
Esquive
Het liep al van voor aanvang verkeerd. Het enthousiasme om naar de Salle Emergence in de Scepterstraat in Elsene af te zakken, was zeker aan Vlaamse kant niet groot. Een mooie trainingszaal van Esquive Ixelloise, dat wel, maar te klein voor kampioenschappen en bovendien onvoldoende parkeerplaats in de directe omgeving, terwijl er toch meer dan veertig finales op het programma stonden. Die werden wel niet allemaal betwist, maar dat was op voorhand niet geweten.
Een druk programma, maar helemaal geen haast om ermee te beginnen. Een trein die zowel op zaterdag als zondag maar liefst een halfuur vertraging opliep. De ombudsman van de NMBS heeft al voor minder klachten ontvangen.
En eens het begon, zat het tegen. Alsof de duivel ermee gemoeid was.
De allereerste kamp op zaterdag was de finale in het vlieggewicht (-51kg) bij de schoolgirls. Meisjes geboren in 2009 of 2010. Daarin thuisbokster Dana Fazar van Esquive tegen Yara Van Ghyseghem van Team Jah. Een sfeer alsof Union tegen Royal Sporting Club Anderlecht speelde. Geweldig! En nog beter: waar vroeger kampen bij de jongsten ternauwernood het niveau van een handgemeen op de speelplaats overstegen, zat er nu lijn en stijl in. Van Ghysegem was een kop groter en benutte dat lengtevoordeel in de openingsronde met lange directs. Fazar vocht terug in ronde twee. Een rommelige ronde, ze gingen zelfs beiden een keertje onderuit in de touwen. Moeilijk om scoren, zodat bij het ingaan van de slotronde zich nog niemand zeker wist van de winst. Fazar had Van Ghysegem in kaart gebracht en wist wat gedaan. Keer op keer counterde ze met haar kortere maar precieze linker de aanvallen van Van Ghysegem. Een sterk einde en dat schept altijd torenhoge verwachtingen bij de eindafrekening. Niets verkeerd mee in dit geval. Tromgeroffel, spanning alom en dan zonder het detail van de score bekend te maken: 3-2 voor Yara Van Ghysegem. Gejoel in de zaal, de coach van Esquive en plein colère om uitleg bij de jury.
Vreemd trouwens dat het detail van de score bij geen enkele wedstrijd bekend gemaakt werd. Groot voordeel: geen communautaire uitslagen. Die zullen er wel geweest zijn, maar we hadden er het raden naar.
Eén juffrouw overboord, maar geen nood, Esquive had op de eerste dag nog drie boksers in de finale. Lang diende er niet gewacht te worden, want drie kampen later was het al de beurt aan Esquiveur Sofiane M’Rabet. In de finale van het lichtgewicht bij de juniores (-60kg) stond hij tegenover Mohamed Tlidi, net als Van Ghysegem lid van Team Jah. Tlidi ging het best van start. Kleiner maar sterker in lijf-aan-lijf. Vanaf de tweede ronde speelde M’Rabet echter zijn gestaltevoordeel uit. Met precieze linkse stopstoten hield hij Tlidi op afstand en dit tot het einde van de kamp. Winst voor M’Rabet, denk je dan, maar ook nu ging de overwinning met 3-2 de andere kant uit. Weer toestanden. De coach van Esquive nog bozer dan bij de eerste nederlaag en ook de moeder van M’Rabet gaf luidkeels te kennen dat ze het niet eens was met het verlies van zoonlief.
Esquive had nog twee ijzers in het vuur, maar de weelde van voor de start was weg en de druk voor toch minstens één overwinning groeide. Volgende om het te mogen proberen was Maïssa Kouhmane in de finale voor bantams (-54kg) bij de dames youth, geboren in 2005 of 2006. Ook in deze finale een Brusselse derby, want haar tegenstander Narjis Barmoussa was lid van Brussels BA. De kleinere Barmoussa was van bij aanvang trefzekerder. Ze domineerde het gevecht op korte afstand en scoorde regelmatig met hoeken naar hoofd en lichaam. Leek de eerste twee ronden te winnen, zodat ze gas kon terugnemen in de slotronde. Dat gaf Kouhmane de kans om wat achterstand in te lopen. Aardig, maar onvoldoende om nog te winnen. Dat deed ze ook niet, Barmoussa won terecht op punten met … 3-2. Nipt genoeg voor de coach van Esquive om nog maar eens woedend verhaal te gaan halen bij de jury. En dit keer gingen niet alleen de poppetjes, maar heel de zaal aan het dansen.
Pas vijftig minuten later, toen de gemoederen min of meer bedaard waren, kon de competitie verder worden afgewerkt. Met nog één bokser van Esquive: Mohamed M’Rabet, broer van, finalist in het halfzwaar (-80kg) bij de youth. Tegenstander: Rayen Ben Othmen van BC Kalken, een van de weinige Vlaamse clubs op deze nationale finales. De voorlaatste kamp van de eerste dag, een kamp die geen schoonheidsprijs verdiende en ook niet kreeg, maar Ben Othmen was duidelijk de betere. Zette M’Rabet neer in de tweede ronde met een linkse zwaaistoot en een onvrijwillige beenveeg. De thuisbokser kreeg in de slotronde ook nog eens een openbare waarschuwing van scheidsrechter Hamid Aroud voor allerlei onregelmatigheden. Nul op vier voor Esquive en dan verwacht je opnieuw een woede-uitbarsting, maar die kwam er niet. De coach van Esquive was de toegang tot de hoek ontzegd en de supporters hadden intussen wel hun verzetje gehad.
De eer van Esquive werd pas de volgende dag gered door Kamelia Niaz in de finale van het lichtgewicht (-60kg) bij de elite dames (geboren tussen 2004 en 1983). Technisch beter dan Germania Van Der Plas, won ze alle ronden. Bovendien beschikte ze ook nog over de betere conditie. Geen discussie dus bij de afrekening, een droge en duidelijk 5-0 voor Niaz. Goud, eindelijk goud voor Esquive.
De zege van Niaz kon evenwel niet verhinderen dat er ook op de tweede dag gevochten werd buiten de ring. Naar het schijnt begon het buiten al en kwamen er messen en hamers aan te pas. De aanleiding had niets met boksen zelf vandoen. “Bendeoorlogen en stammentwisten”, vertrouwde ons een ingewijde toe.
Deus ex machina
Als er in deze bewogen tweedaagse al iemand boos had mogen zijn, dan waren het wel Maximilien De Smaele en zijn coach Alain Baudechon van BC Flobecq. In de finale in het lichtwelter (-63,5kg) bij de youth heren kwam De Smaele tegen Emile Greene van Team Jah uit. De Smaele trok van bij aanvang vol in de aanval. De grotere Greene kon aanvankelijk nog enkele malen counteren maar moest al snel wijken voor het aanvalsgeweld van De Smaele. Ook in ronde twee domineerde De Smaele. De enige die hem kon afstoppen, was scheidsrechter Abdel Ameziane. Met een openbare waarschuwing voor slaan in de nek. Enkele tikjes in de nek tijdens een omklemming, het leek ons een zware straf, maar het reglement is het reglement en het kan desgewenst naar de letter en niet naar de geest worden toegepast. De Smaele liet zich hierdoor geenszins uit zijn lood slaan en ging vol door op zijn elan in de derde en laatste ronde. Voor Greene zag het er slecht uit. Hij diende steeds meer te incasseren, bloedde uit de neus en dreigde onder de voet gelopen te worden door De Smaele. Dat hij zijn mondstuk verloor, leek slechts uitstel van executie op te leveren. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij en het was ref Ameziane die als een deus ex machina voor die redding zorgde. Zonder dat er veel gebeurd was, sloot hij van het ene op het andere moment De Smaele uit. Consternatie alom, zelfs bij sommigen van zijn collega’s aan ringboord. Ongeloof bij De Smaele, te verbaasd om veel te zeggen of te doen. Woede bij zijn trainer Alain Baudechon. Opluchting bij Greene, die ondanks zijn overwinning sportief zijn meerdere erkende in De Smaele.
Jongere uitblinkers
Genoeg heibel en onheil. Een mens zou haast vergeten dat er ook nog gebokst werd. Bij wijlen zelfs uitstekend. In het superwelter (-71kg) bij de youth heren bevestigde Nadir Boulaiz van Boxing Gym 2800 al het goede dat we van hem in zijn finale van het VBL-Nieuwelingentornooi gezien hadden. Tegen James Weiss van Garcia Boxing Gym nam de rechtsvoorstaande Boulaiz meteen het initiatief en gaf dat niet meer uit handen. Zette Weiss voortdurend onder een verschroeiende druk, loerend op de minste reactie van Weiss om dan te ontwijken en keihard toe te slaan. Weiss, moedig als hij was, probeerde wel, maar lag onder en kwam nooit boven. In de slotronde gaf Boulaiz een masterclass. Zelf niet te raken, vulde hij snel als de bliksem ieder gaatje in de verdediging van Weiss met leder. Boulaiz onbetwist winnaar. Met een dag vertraging was er ook voor de familie Weiss reden tot juichen, want dan haalde jongere telg Nicky het bij de schoolboys tot 34kg van Khail Zahidullah Raees (BC Falcons).
Bij die schoolboys viel ons vooral de prestatie van lichtvlieg (-48kg) Rune Van Den Bergh (BC Meerhout) op. Deze leerling van Noël Van Roy liet tegen Younes Ouali (BC Cuban) een bijzonder gave techniek bewonderen. Keurige stopstoten, licht op de benen. Helemaal op het eind van de kamp stapte hij uit en kwam terug met een rake rechtse direct naar het hoofd. Ouali werd terecht staande geteld door scheidsrechter Ameziane. Voorwaar, een mooi orgelpunt geplaatst door Van Den Bergh.
Elite Dames
Tot zover de boksers, jonger dan negentien. Bij de elite, vanaf negentien en tot veertig, zoals de beleefdheid vereist en om toch enig fatsoen in deze finales binnen te smokkelen, eerst de dames. Kamelia Niaz, redster van de sportieve eer van Esquive, hebben we hier boven al gehad. In het vlieggewicht (-52kg) zagen we een ijzersterke Melissa Antoine (BC Cocktail) de maat nemen van de veel kleinere Ihsan Dakkar (Team Marco BA). Aan het eind van de eerste ronde zag het ernaar uit dat het over and out was voor Dakkar. Ze werd onder de voet gelopen door Antoine, incasseerde, keerde zich om en zette knie aan grond. Acht tellen rust, de bel bracht redding en deed Dakkar van gedacht veranderen. Ze ging toch van start in de tweede ronde, veel te hevig zelfs. Antoine liet het stormpje overwaaien. Dakkar betaalde zwaar voor haar vermetelheid en werd aan het eind van de ronde staande geteld. Weer was er de bel die erger voorkwam. Antoine had voldoende voorsprong om in de slotronde rustig uit te boksen. Mede daardoor haalde Dakkar het einde. De overwinning ging vanzelfsprekend met 5-0 naar Antoine.
Louise Van de Velde (BC Celtix) haalde het met een gelijkaardig overwicht en bijgevolg dezelfde score van Fanny Blondiau (Borrielo Gym). Drie ronden lang bestookte Van de Velde haar opponente. Dat deed ze niet zonder overleg. Iedere aanval werd kundig ingeleid met de linker om dan vervolgens krachtig uit te halen met rechts. Blondiau moest telkens weer het antwoord schuldig blijven. Het meest opmerkelijke moment van de kamp was echter de passage van Toto Goxhaj, coach van Da Vinci Fighting, in de ring tijdens de rust tussen ronde twee en drie. Goxhaj was op zoek naar veiliger oorden en koos voor de kortste weg.
Elite Heren
“Heer” klinkt wel heel oud voor een jongeling als Ayyoub Ait Zekri (Box Company Genk). Toen zijn trainer Abdel Wahhibi ons vroeg hoe oud we hem schatten, gokten we op veertien en zaten we er vijf jaar naast. Nog maar aan zijn eerste kamp toe en al meteen in de finale. Tegenstander was Mohamed El Hadri (Da Vinci Fighting). Ait Zekri pakte El Hadri van bij aanvang in snelheid. Uitstekend infighter, schakelde bliksemsnel van beneden naar boven en terug met scherpe hoeken en krachtige opstoten. In de tweede ronde werd El Hadri staande geteld na een serie hoeken op het hoofd. De zege ging met 5-0 naar Ait Zekri. Zoete wraak voor de nipte nederlaag van zijn broer Hamza een week eerder in de finale van het Vlaams Nieuwelingentornooi bij de lichtwelters (-63,5kg).

Winnaar was toen Beytullah Cayir (BT Sharks), maar die kon voor de nationale finale het gewicht niet maken zodat de eindzege zonder slag of stoot naar Hugolin Degreve (BT Bellini) ging.
De pluimgewichten (-57kg) dan. Een heksenketel met tal van luidruchtige supporters voor zowel Charaf Nammas (BC Cuban) als Michael Choza (Original BA). Choza bleef echter onverstoorbaar, alsof hij zich ergens ver van de kolkende zaal op een besneeuwde bergtop of op een verlaten strand bevond. Nammas luisterde naar de roep om bloed van zijn aanhangers en trok vol in de aanval. Dat bekwam hem bijzonder slecht. De rechtsvoorstaande Choza ging vlot uit de aanvalslijn van Nammas en counterde keer op keer met zijn staalharde, chirurgisch precieze tweede hand. Die linker deed slag na slag de aanvalskracht van een moedige Hammas teniet. De bokser uit Bressoux bleef wel komen, maar of dat de juiste tactiek was, durven we luidop betwijfelen. Vanaf de tweede ronde nam Choza ook de aanval over. Heer en onbetwist meester in de ring was hij. Dat Hammas het einde haalde, was al een prestatie op zich. Choza won met zoveel overwicht dat zelfs de meest fanatieke supporter van Hammas het niet aandurfde zijn ongenoegen over de 5-0-zege van de Brusselaar kenbaar te maken. Hij zou er alleen maar zichzelf belachelijk mee gemaakt hebben.
In de finale bij de lichtgewichten (-60kg) verrassend Jonathan Janssens (HIBA). Geen redelijk mens die bij aanvang van het tornooi ook maar een cent zou ingezet hebben op zijn kansen. Maar kijk, daar stond hij als verdiend winnaar van het Vlaamse Nieuwelingentornooi. Zijn ongeslagen tegenstander Ramazan Yamac (BC Fortunato) ging als favoriet van start en maakte die rol ook waar, zij het niet zonder moeite. Janssens maakte hem het leven meer dan zuur met zijn onvoorspelbare stijl. Yamac had het er niet zo voor en gaf herhaaldelijk uiting van zijn ongenoegen. Janssens liet er zich niets aan gelegen liggen en deed gewoon zijn ding. Iets te afwachtend en minder precies dan Yamac, die een degelijke uppercut in zijn arsenaal zitten had en daar ook regelmatig mee scoorde. Op basis daarvan ging de overwinning uiteindelijk naar Yamac. Wel met het kleinste verschil: drie stemmen tegen twee.
Anas Haloui (BC Cocktail) trok in de finale bij de welters (-67kg) van bij aanvang vol in de aanval, tuk als hij was op een gevecht in lijf-aan-lijf. Sterk, Haloui, maar dat was zijn tegenstander Talak Selcuk (BG Hasselt) ook. Vanachter een gesloten dekking liet hij de storm die Haloui ontketende, overwaaien om dan keer op keer het laatste woord op te eisen. Fijner bokser, mooier stylist, Selcuk, maar met die eigenschappen op zich win je nog lang geen kamp. Haloui bleef maar op Selcuk inbeuken en in de tweede ronde leek de sloop zijn uitwerking niet gemist te hebben. Selcuk diende steeds meer het antwoord op al dat geweld schuldig te blijven. Een vogel voor de kat in de slotronde, zou je denken, maar dat pakte even anders uit. De Selcuk van de eerste ronde was terug. Handiger, technischer, met preciezere accenten. De aanvalsdrift van Haloui nam er niet door af en het was wellicht die onverminderde agressie die bij de eindafrekening de balans unaniem in het voordeel van de Luikenaar deed overhellen. Dat ze het in de Hasseltse hoek enigszins anders gezien hadden, daar kunnen we inkomen.
Jonathan Oniemba (NBS Boxing) had zich tijdens het Vlaamse Nieuwelingentornooi de grote uitblinker getoond. Nu kwam het er voor hem op aan om de kroon op zijn werk te zetten en ook de finale van de Nationale Nieuwelingencompetitie in het superwelter (-71kg) te winnen. Aan Guillaume Leforestier (Da Vinci Fighting) om te proberen dat te verhinderen. Het moet gezegd, Leforestier probeerde het inderdaad wel, met hart en ziel, maar moed was onvoldoende om Oniemba van de eindzege te houden. Oniemba was nu eenmaal van een andere klasse. Van bij aanvang zette Oniemba Leforestier onder druk om dan iedere poging van Leforestier tegen een hoge snelheid en met een akelige precisie af te straffen. Leforestier incasseerde, bloedde uit de neus, maar bleef proberen tot het einde van de kamp. De prijs voor opoffering en moed was de zijne, de overwinning ging unaniem en vermoedelijk met een straat verschil naar Jonathan Oniemba, keizer der nieuwelingen 2023.
Met zijn harde linkse direct dwong Andy Simba (BI Merksem) in de openingsronde van de finale in het halfzwaar (-80kg) respect af bij Oussama El Moussaoui (BC Cuban). Maar geleidelijk aan maakte respect bij El Moussaoui plaats voor meer en meer ondernemingszin, temeer omdat eens voorbij de linkermoker van Simba er wel mogelijkheden waren in het gevecht op korte afstand. Vooral dan omdat Simba niet helemaal volgens de kunst ontweek, zoals dat wel eens voorkomt bij echte nieuwelingen. Het hoofd te laag, het zicht op de tegenstander kwijt. Simba liet El Moussaoui natuurlijk niet zonder meer zijn linkse voorhamer passeren, zodat het gevecht zijn spankracht behield. De linker van Simba of het werk op korte afstand van El Moussaoui, wat kreeg de voorkeur bij de jury? Wel, de linker van Simba, met 3-2. Klein verschil, maar verschil moest er zijn en dan was de keuze voor de meer zuivere treffers van Simba logisch.
Van halfzwaar naar lichtzwaar, de cruisers (-86kg). Een onderhoudende finale tussen Yannick Zeutsop (Da Vinci Fighting), een naam waarvan we de etymologie wel eens zouden willen achterhalen, en Fuad Abdi (BT Turnhout). Abdi, die in de Vlaamse eindstrijd verrassend de boomlange Mama Fousseni (BC Temse) overwon. Startte net als toen ook traag, als een diesel die moet opwarmen. Zeutsop, meer het atletische type, wachtte niet tot zijn tegenstander op toerental was en schreef de eerste ronde op zijn naam. Abdi was intussen opgewarmd, te laat om nog in aanmerking te komen voor de openingsronde, maar ruimschoots op tijd voor ronde twee. Nu was het Zeutsop die sputterde. Niet voor lang evenwel, hij vond snel genoeg zijn wapens terug en scoorde ermee, zowel naar hoofd als lichaam. Abdi besefte dat hij achterstond had opgelopen en gaf alles wat hij nog in zich had in de slotronde. Een ronde van geven en nemen in volle kracht. Niemand onderuit, dus naar de puntenbriefjes en die lieten een unanieme zege voor Zeutsop zien. 
En tot slot de zware jongens. Eerst de gewone zwaargewichten (-92kg) en in die finale liet Haroun Masovic (BC King Cobra) de enige knock-outzege van het Nationale Nieuwelingentornooi optekenen. Al in de eerste ronde pakte hij Valentin Counet (BC Seraing) zwaar met een rechtse direct naar het hoofd. Scheidsrechter Arseki Mechtaoui gaf terecht een staande acht. In de tweede was er geen redden meer aan. Masovic schakelde naar southpaw, leidde in met dubbel rechts en volgde met een serie hoeken. Counet neer, zijn hoek gooide de handdoek nog tijdens de telling, knock-out dus. Masovic mag zich al inschrijven voor de amateurkampioenschappen later dit jaar.
Helemaal aan het eind, zoals het hoort, de superzwaargewichten (+92kg). Daarin bokste Souleiman Bouanan (BC West uit Groot-Bijgaarden) tegen François Remy (Boxing Academy Z uit Marche-en-Famenne). Bouanan, nipt voorbij Zefir Kulev (Boxing Gym 2800) in de finale van het Vlaamse Nieuwelingentornooi, liet nu minder twijfel over wie dan wel winnaar was. Alle remmen en bommen los van bij het begin. Remy probeerde wel weerwerk te bieden, maar Bouanan was de betere bombardier. Een logische, unanieme zege.
Meteen het einde van het Nationale Nieuwelingentornooi dat een maand of wat eerder begon in Gent voor de Vlaamse Boksliga en in Luik voor de Ligue Fracophone de Boxe. Op nationaal niveau “une organisation plutôt agitée”, zoals speaker Pierre Tshikuna het in zijn afkondiging omschreef. Hopen maar op een rustiger editie volgend jaar.
+++
De politie leidde de overgebleven aanwezigen naar buiten. “Non, par ici, monsieur. Traversez la rue, s’il vous plait. » En als het ons niet aanstond ook. Wat er precies gebeurd was? “Oh, quelques bagarres, c’est tout”, minimaliseert een agent. Net als gisteren dus? “Hier, je n’étais pas là, monsieur.”
We wandelden verder. Aan de halte Natation/Zwemkunst, waar bus 59 halt hield, zagen we Hamza Sriri van Miranda BA staan, de sporttas om de hals. Een week eerder in Gent nog winnaar van de finale in het middengewicht (-75) na een topkamp tegen Bienvenue Longonga (Health Factor). Had de nationale finale moeten boksen tegen Eitan Marchand (Da Vinci Fighting), maar zat een kilogram of wat boven het toegelaten gewicht. Ramadan, ’s morgens voor zonsopgang nog gegeten, ’s middags te zwaar. Jammer, bijzonder jammer.
“Geachte boksvrienden

De kampioenschappen zijn voorbij en als voorzitter wil ik graag als onze kampioenen bij de nieuwelingen feliciteren met hun uitzonderlijke resultaat. Het behalen van de Vlaamse en/of Belgische titel is een unieke prestatie en verdient lof en prijs! Dus proficiat aan onze nieuwe kampioenen!

De weg naar een bokskamp is een zware piste met veel drempels. Desondanks zijn jullie er allemaal in geslaagd om fit en sterk in de ring te stappen. De Vlaamse Boks Liga is enorm trots op het gedemonstreerde niveau tijdens de laatste editie van de kampioenschappen van zowel de coaches als van de boksers. Helaas hebben de organisatoren van de finales in Brussel zich onvoldoende voorbereid en heel wat licht van jullie zuurverdiende sportlight ontnomen. De collega’s van de LFB hebben ondertussen al sancties genomen tegen zij die de finales ontsierden. Samen zullen we de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren. Langs de zijde van de VBL daarentegen was de organisatie puik dankzij onze voorzitter van de liefhebbers afdeling Willy De Groof, delegee André Snoeckx, de officiëlen van de VSA en uiteraard organiserende club Golden Gloves Gent onder leiding van Damien Pierre en Luc Dhondt. Ook zij verdienen daarom een warme dank en een pluim voor hun diensten. Hartelijk bedankt!

Als laatste had ik graag de coaches bedankt voor hun harde werk ter voorbereiding op de kampioenschappen met hun atleten alsook voor hun houding gedurende de competitie. Als leden van de VBL zijn wij allemaal de juiste stappen aan het nemen richting een sterk bokslandschap! Laten wij zo voortdoen en blijven groeien! ”
Emmanuel Demanet
Voorzitter 
Tekst: Alain Van Driessche
Eindredactie: Christophe Neyts
Coördinatie: Ibrahim Emsallak