Belgen Naar Belgrado En Brisbane

07.11.2021 – WK Amateurs

Belgen naar Belgrado en Brisbane


Van de succesvolle nationale ploeg van twee jaar geleden in Jekaterinenburg schiet na Tokio nog slechts de helft over. Maar het is met deze kleine, doch harde kern dat bondscoach Hubert Firens met de steun van Topsport Vlaanderen en de Vlaamse Boksliga aan een lange reis begint die over tien jaar moet eindigen op het podium van de Olympische Spelen in Brisbane. Eerste halte: het WK voor amateurs bij de mannen in de Servische hoofdstad Belgrado.


 

Het was wat met de Belgen op het WK in 2019. In geen 45 jaar ook maar één wedstrijd gewonnen en dan op eenenhetzelfde WK vijf zeges op een rij en met zes boksers (eentje was vrij in de eerste ronde) door naar de tweede ronde. Meteen ook het eindstation, maar die vijf overwinningen van toen deden dromen van Olympia. Een droom die wreed verstoord werd door corona en al wat covid met zich meebracht. En zelfs dan scheelde het niet veel of er had minstens één Belg op de Spelen gestaan. Middengewicht Lancelot Proton de la Chapelle ging er pas uit in de box-offs en pluimgewicht Vasile Usturoi was eerste Europese reserve, maar werd helaas niet opgeroepen.

Proton is er nu niet meer bij. De Belgische Fransman gaat het proberen bij de profs. Daar hebben Ibrahima Diallo en Nabil Messaoudi intussen al met succes hun eerste stappen gezet. Messaoudi is zelfs al Belgisch profkampioen in het superwelter en werd onlangs op het Gala van de Gouden Handschoen nog tot grootste belofte verkozen.

Zullen er wel nog bij zijn in de Štark Arena: de al eerder vernoemde pluimgewicht Vasile Usturoi (-57kg), halfzwaar Ziad El Mohor (-81kg) en cruiser Victor Schelstraete (-86kg). Jawel, u leest het goed: Victor Schelstraete komt niet uit in het zwaargewicht (-91kg), maar wel in de voor amateurs gloednieuwe gewichtsklasse van de cruisers of lichtzwaargewichten. Onder druk van het Internationaal Olympisch Comité was het aantal gewichtsklassen de voorbije jaren teruggebracht naar acht, maar wereldamateurboksbond AIBA is onder dat juk vandaan gekropen en heeft bij de mannen nu dertien gewichtsklassen op het programma staan, het hoogste aantal ooit.

Ook nieuw zijn de geldprijzen die AIBA dankzij sponsor Gazprom voorziet voor de medaillewinnaars: 100.000 dollar voor de winnaar, 50.000 voor de verliezende finalist en 25.000 voor een bronzen medaille. Een totaal van 2,6 miljoen aan prijzengeld. Daar komt natuurlijk volk op af, heel veel volk. Maar liefst 650 boksers uit 105 landen hebben zich ingeschreven voor het WK, het grootste aantal ooit. Een boksland als Cuba kan met een totaalbedrag van tegen het miljoen dollar huiswaarts keren. Meer dan ooit is dit WK voor het straatarme Caraïbische eiland een zaak van kapitaal staatsbelang. Wees maar zeker dat de kinderen van de revolutie zullen vechten alsof hun leven ervan afhangt. We kunnen alleen maar hopen dat AIBA het medische aspect niet uit het oog verliest.

Het is in zulk een heksenketel dat het Belgische trio zal moeten trachten stand te houden. Voor hen gaat het natuurlijk niet zozeer om de centen, maar veeleer om een prestatie waarmee ze verder kunnen werken richting Parijs 2024. Opmerkelijk is dat er geen trainers van de Franstalige liga in Belgrado aanwezig zijn, maar het vertrouwen in coach Firens is ook aan de andere kant van de taalgrens groot genoeg om hem de zorg over Ziad El Mohor toe te vertrouwen.

De Belgische ploeg met van links naar rechts halfzwaar Ziad El Mohor, cruiser Victor Schelstraete, assistent coach Jurgen Haeck, pluim Vasile Usturoi en head coach Hubert Firens.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Article de l'encadré de l'auteur

redactie werkgroep pers 2021

Alain Van Driessche - Christophe Neyts & Ibrahim Emsallak

Auteur - eindredactie & algemene coördinatie